Ministerul Sănătății a anunțat marți, prin intermediul unui comunicat de presă, noi măsuri pentru asigurarea asistenței medicale a pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și care suferă forme severe de boală.
Potrivit documentului, Inspecția Sanitară de Stat va monitoriza, în teren, situația paturilor de terapie intensivă COVID-19.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat ca 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică să verifice, în fiecare zi, numărul de paturi de terapie intensivă disponibile pentru pacienții cu COVID-19.
Acești inspectori sanitari vor trebui să se asigure că paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ.
De asemenea, pe pagina de web a Ministerului Sănătății a fost publicat Planul național de reziliență la recrudescența COVID-19 care este întocmit și asumat la nivelul fiecărui județ de către managementul direcțiilor de sănătate publică și a unităților sanitare cu paturi.
Potrivit Planului național de reziliență față de recrudescență COVID, publicat de către Ministerul Sănătății, cele mai multe paturi de terapie intensivă pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 ar urma să fie disponibile în București. Astfel, în Capitală sunt planificate 308 paturi de ATI pentru pacienții cu COVID-19.
Pe locul al doilea se află județul Cluj, cu 82 de paturi, iar pe locul al treilea se află județul Mureș, cu 79 de paturi.
Pe locul al patrulea, cu 77 de paturi este județul Iași, iar pe locul 5 județul Timiș, cu 71.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în data de 21 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1131 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 990 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 239 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 16 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 6 paturi libere la acest moment.
Paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 neocupate sunt în acest moment libere în București (6), Constanța (3), Brașov (2), Bihor, Buzău, Dolj, Hunedoara și Sibiu (câte unul).
Numărul paturilor de terapie intensivă este în continuă dinamică, în funcție de îmbunătățirea stării de pacienților confirmați cu COVID-19 sau, din nefericire, de decesul acestora. Chiar dacă a fost crescută capacitatea la nivel național, s-a mărit și numărul bolnavilor din ATI, iar, în unele cazuri, transferul din localități suprasolicitate către cele cu locuri disponibile nu este posibil, a explicat recent secretarul de stat în Ministerul de Interne dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
3.342 noi cazuri COVID-19 au fost raportate luni, bilanțul total al infectărior ajungând în România la 1.152.052 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 78 de decese, în timp ce 952 de pacienți sunt internați la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.109 de teste RT-PCR și 14.010 teste rapide antigenice.